15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinTort diplomat cu portocale

Tort diplomat cu portocale

Blat: 4 ouă, ţinute la temperatura camerei, o cană de 250 ml de făină, o cană de 250 ml de zahăr, 125 ml de ulei, o linguriţă de praf de copt, zeama de la o jumătate de lămâie, coaja de la o jumătate de portocală, 1 pliculeţ de zahăr vanilat, ulei şi făină pentru tapetat forma.

Crema: 6 gălbenuşuri, 6 linguri de zahăr, 200 ml lapte, 500 ml frişcă bătută, 4 linguriţe rase de gelatină, o ceşcuţă cu apă.

La montarea tortului este nevoie de 6-8 portocale mari.

Mod de preparare

Blatul:

Se amestecă ouăle cu zahărul şi zahărul vanilat până când compoziţia creşte în volum. Se adaugă uleiul şi se amestecă, apoi se pun făina, coaja de portocală, praful de copt stins cu zeamă de lămâie. Se mai amestecă două-trei minute. Se toarnă compoziţia într-o cratiţă cu diametrul de 23-25 cm, unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Se dă la cuptor aproximativ 45-55 de minute. Primele 30 de minute nu se deschide uşa cuptorului. Se verifică dacă este copt cu o scobitoare. Dacă o înfigeţi în mijloc şi iese curată înseamnă că blatul este făcut.

Crema:

Se amestecă apa fierbinte cu gelatina până se dizolvă. Cele 6 gălbenuşuri, zahărul şi laptele se pun într-o crăticioară la foc mic şi se amestecă încontinuu, până se îngroaşă şi se topeşte zahărul. Peste cremă se adaugă gelatina dizolvată. Se lasă să se răcească. Atunci când este rece se adaugă frişca bătută şi se amestecă încet. Se dă la frigider aproximativ o oră.

Montarea tortului:

Se storc două-trei portocale. Se cojesc patru-cinci portocale şi se taie în rondele de 4-5 mm. Se îmbracă apoi cratiţa în care aţi copt blatul în folie de plastic (dacă aveţi o cratiţă cu diametrul mai mare cu 1-2 cm faţă de cea în care aţi copt blatul, folosiţi-o pe aceea). Blatul se taie pe orizontală în trei felii egale.

Se pun felii de portocală pe fundul şi pe pereţii cratiţei. Se pune crema cât să le acopere bine. Se împarte crema rămasă în două părţi egale. Peste portocale se pune o felie de blat şi se însiropează cu suc de portocale amestecat cu zahăr – dacă portocalele sunt prea acre. Se pune cremă, blatul însiropat, cremă şi ultima felie de blat. Se acoperă cu celofan şi se ţine la frigider minimum două ore. Se pune platoul peste tort, se acoperă şi se răstoarnă. Se dezveleşte de celofan şi se poate servi.

Timp de preparare: o oră fără timpi de aşteptare

Dificultate: medie

Menţiuni: În loc de blat, se pot folosi pişcoturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS